2014. április 30., szerda

A klánok

A kígyó évében, a Tenma császárok sorának 979. évében négy klán szegült ellen a császárok türanniszának. A háború hosszú és véres volt, és számtalan szamuráj került Yomi alvilágának csarnokába. De cserébe véget ért a Tenma korszak korrupciója, helyette pedig beköszöntött az új kor csodálatos hajnala az első sógununk, a Tora klánból származó I. Kazumitsu uralkodása alatt.
A Tenma uralkodása alatt 24 klán létezett a Shima szigeteken.
Kazumitsu dinasztiájának felemelkedése után két évszázaddal már csak az a négy klán maradt, akik annak idején fellázadtak az önkényuralom ellen.

Tigris (Tora)

A Tora a legnagyobb Shima négy klánja közül. A test és elme mesteri művelői. A Tora fejlesztette ki az első harcművészeti formákat és nekik köszönhető a Busidó - a "Harcos útja". A Tora gyermekeket - legyenek lányok vagy fiúk - fiatal koruktól a harcra edzik, és a Tigris klán sokkal több harcost biztosított a dicső háborúban, amely kiterjesztette a birodalmat, mint bármelyik másik. Mindennél jobban tisztelik Hachimant, a Háború Istenét.
A Tora klán legnagyobb háza a Kazimatsu dinasztia, akik immáron kétszáz éve uralják a Shima Birodalmat. A jelenlegi sógun, a húszéves Yoritomo egészen Kazumitsuig magáig tudja visszavezetni vérvonalát.
A Tora földek Shima déli részén fekszenek, Seidai szigetén. Fővárosuk, és magának a birodalomnak is a fővárosa Kigen, a Kezdetek Városa, ahonnan a birodalom minden útja indul.
A klán őrkamija, azaz védő szelleme, amiről a nevét is kapta, a nagy Tigris, amelyet a vadsággal, az éhséggel és a fizikai erővel kötnek össze. Klánként a Tora nagyon öntudatos, kegyetlen és gyakran hirtelen haragú. 

Sárkány (Ryu)

A Kazumitsu dinasztia felemelkedése előtt a Ryu tengeri fosztogatók klánja volt, akik büntetlenül rabolták ki az északi klánokat. Mint ahogy névadójuk, a Sárkányok is a tengerek mesterei voltak, szembenézve az elemek és viharok haragával. A Tenma bukása és a shimai civilizáció óta, a Ryu tagjai nagy felfedezőkként és kereskedőkként szereztek maguknak új nevet, égi-hajóikat a létező világ minden sarkába küldve. Rettenthetetlen harcosok. Susano-ó-hoz, a Viharok Istenéhez fohászkodnak.
A Ryu klán vezetője Haruka daimjó, a gaijin harcok veteránja. Rossz kapcsolata a Kitsune klánnal, akikkel az északi területeket megosztják, köztudomású.
Földjeik északkeleten fekszenek, Seidaim, Tou és Kogane szigetein. Fővárosuk Kawa kikötője, hatalmas kereskedelmi központ.
A klán kami szelleme a rettenthetetlen Sárkány, egy hatalmas szörnyeteg, amelyet az elemi erővel és a véletlenszerű pusztítással kapcsolnak össze. Klánként is rettenthetetlenek, kíváncsiak és gyakran hoznak hirtelen döntéseket.   

Főnix (Fushicho)

A birodalom létrejötte óta a Fushicho klánt tartják a legkreatívabbnak mind közül. Shima legnagyobb költői, művészei és művésznői vérében a Főnix ereje csörgedezik, ők maguk is, ahogy teremtőjük, tovább élnek alkotásaikban, miután Enma-ó csarnokába távoztak. Ez nem jelenti, hogy haszontalanok lennének - néhányan a legnagyobb kardforgatók és harcművészek közül a Főnix véréből származtak-, de klánként mindig is úgy gondolták, hogy a forma is számít, nem csak a funkció. A Fushicho égi hajók mindig a leggyorsabbak és a legszebbek a shimai égen, és a Fushicho fegyverek a legdrágábbak mind közül. Amaterasuhoz, a Nap Istennőjéhez imádkoznak.
A Fushicho klánt két daimjó vezeti - Shin és Shou -, akik ikertestvérek és inkább a közös uralkodást választották, mint hogy kettészakítsák klánjukat egy esetleges testvérháborúban.
Földjeik nyugaton fekszenek, Yotaku szigetén. Fővárosuk a gyönyörű Danro, a sárgaréz és ezüst városa, tele üvegkertekkel, habár maguk a daimjók egy hatalmas égi hajóról kormányozzák klánjukat, amely magasan a város felett lebeg és mindenki csak Lebegő Palotaként emlegeti.
A klán kami szelleme a halhatatlan Főnix, amely a megvilágosodáshoz, az újjászületéshez és a kreativitáshoz kapcsolódik. Klánként a Fushicho energikus, tele lélekkel és látomásokkal - habár néhányan úgy tartják, a zsenialitást és az őrültséget csak egy nagyon halvány határvonal választja el.  

Róka (Kitsune) 

A Kitsune klánt a ravaszság tette híressé, hiszen legalább annyira támaszkodnak az agyafúrtságra és álnokságra, mint amennyire a tényleges fizikai erőre. A négy klánból a Rókákat a legkönnyebb alábecsülni, hiszen a követőik könnyen tűnhetnek átlagosnak. De a Kitsune klán ennek ellenére csalással és kitartással mindig eléri, hogy jó szerencséjük legyen. Tsukiyomihoz, a Hold Istenéhez fohászkodnak.
A Kitsune klánt Isamu daimjó vezeti, Okimoto közvetlen leszármazottja, aki korának legnagyobb katonai vezetője volt.
Földjeik Shima legészakibb szegletében fekszenek, övék az ország utolsó megmaradt vadonja is - az Iishi hegyek, ahol az onik is élnek.
Kami szellemük a ravasz Kitsune, a kilenc-farkú Róka, aki szerencsét hoz azoknak, akik a jelét viselik. A mondás úgy tartja, hogy Kitsune gondoskodik az övéiről, azaz szerencsét hoz nekik a bajban. A klán tagjainak vág az esze és olyan szívósak, mint maguk a hegyek.

(A cikket Deszy fordította.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése